Pojdi na vsebino

Kdo je najboljši kuhar v deželi tej?

Slovenski kuhar 2006 je…

To, da znamo tudi Slovenci dobro kuhati zame, že dolgo ni več nobena skrivnost. Dokaz za to trditev je izbor za Slovenskega kuharja leta, ki je letos znova potekal v ljubljanskem hotelu Lev in sicer na prvi marčevski ponedeljek. Gre za enega redkih družabnih dogodkov, ki se ga veselim že kar nekaj dni v naprej in se cel vikend pred dogodkom zelo pazim, da se ja ne bi preveč kje najedel. Vrhunsko kulinarično popotovanje, ki so ga za nas ta večer pripravili trije finalisti, spremljajo kvalitetna slovenska vina in s tem je veselje brbončic ter želodčka zagotovljeno.


Letos so nas v veliko dvorano Leva nabasali skoraj 240. S tem je po mojem mnenju dogodek sam sicer malenkost izgubil na ekskluzivnosti in intimnosti (spet smo pri dobičku), ampak kljub temu, takšen večer v dobri družbi hrane, pijače in ljudi hitro mine.

Naj najprej razložim kako sploh pridemo do treh finalistov. Priloga Dela Polet, ki je organizator izbora, ima posebno ekipo kulinaričnih zanesenjakov (Boštjan Tadel, Bogi Pretnar, Boštjan Napotnik, Toni Gomišček in sigurno sem še koga pozabil), ki veselo križari po Sloveniji in nenapovedano ocenjuje naše gostilne (če hočete lepše – restavracije). Ocenjevanje se izvaja po francoski metodi Champerard (ime je dobila po francoski legendi kulinarike Marcku de Champerardu). Ta metoda je sicer manj razvpita kot Michelinova, a je uporabnejša, saj poleg kakovosti hrane ocenjuje tudi notranjo opremo, urejenost, obseg in globino vinske ponudbe ter strokovnost in prijaznost postrežbe. Vsako od teh področij je ocenjeno od 0 do 4, vsako s svojim simbolom/oceno. Vsi lokali dosegajo higienski minimum 9. Lokali, ki bi dosegli manj, imajo očitne napake (verjamem, da je teh v Sloveniji kar nekaj). Izhodiščnim 9 točkam se doda seštevek štirih ocen/simbolov, pri hrani je simbol vreden eno točko, pri drugih področjih polovičko točke. Najvišji mogoči seštevek je: 9 + 4×1 + 4×0,5 + 4×0,5 + 4×0,5 = 19 točk.
Ocenjene restavracije po navadi dosegajo tam nekje maksimalno 16 točk (vsak četrtek je v Poletu ocenjena ena).

In kdo so letošnji “tekovalci”? Vesna Čarman iz gostilne Pri Danilu (Reteče pri Škofji Loki), Matevž Visočnik iz gostilne Pec (Selnica ob Dravi) in Peter Patajac iz gostilnice Ruj (Dol pri Vogljah pri Sežani). Vsak odnjih je moral pripraviti tri krožnike: predjed, glavno jed in sladico. Tako so nas razvajali z:

PREDJEDI
a) Loška mešta z gosjimi jetri in gomoljikami (tartufi)
b) Pečeni bakala na kremozni polenti z omako iz svežih artičok in suhih paradižnikov
v spremljavi pesta iz čemaža
c) krožnik smuča v igri zimskih okusov… kreme rdeče pese, hrenova pena

GLAVNE JEDI
a) File teleta jelena z glazirano kolerabo, sušenim ohrovtom in šelinom – zelena s krompirjem in regratom
b) Svinjska pečenka in restan krompir na nenavaden način
c) Srnin file v tančici črne trobente in pire kislih jabolk, krompirja in korenja

SLADICE
a) bučno olje ujeto v peni s čokolado
b) Hruškovec v loškem kruhku z medenim prelivom
c) Štrukelj s polento in rožiči na cimetovi kremi in z omako iz suhih sliv, kuhanih v teranu ter sorbet iz pomaranč, limon in rožmarina.

Prave slovenske jedi na zelo drugačen način. Seveda je šlo k vsaki jedi drugo vino – vsa so bila letos iz vinske kleti (Goriška brda). Še posebej bi med vini izpostavil Cuvee Rdeči Quercus (letnik 2005) in presenetljivo aromatično Penino Quercus, polsuho, belo letnik 2006. Baje je oba možno dobiti v vseh bolje založenih supermarketih.

Odločitev je bila po eni strani težka po drugi pa je tako s strani publike kot žirije daleč največ točk dosegel Peter Patajac iz Ruja. Podpisal se je pod jedi: b), a) in c).

Obisk njegove gostilnice ali kot je uraden naziv Okrepčevalnica Ruj pri Sežani vsekakor toplo priporočam. Za sprejemljivo ceno dobiš kvalitetno hrano in dobro postrežbo pa še na Kras, je vedno luštno iti na izlet.

Gregor D.

midjiavatar.gif

  • Share/Bookmark

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov nebo nikoli objavljen oz. posredovan tretji osebi. Obvezna polja so označena z *
*
*
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !