Pojdi na vsebino

Embalaža ali ambalaža?

Mislim, da spodnje tri fotografije sploh ne potrebujejo komentarja. Ko sem najprej zapis “RAZGRADLJIVA AMBALAŽA” opazil na vrečki v katero je pakiran toaletni papir sem mislil, da gre za tiskarskega škrata.

paloma wc papir

Za foro sem šel zadevo preverit še na plastenko Fruca in Radenske. In tudi tam prebral enak tekst. Hm? Morda se pravilno slovensko embalaži reče ambalaža in šel takoj pogledat v SSKJ, ki je ovrgel moje dvome. Preveril sem še pri južnih sosedih in pri njih beseda “ambalaža” obstaja in dejansko pomeni embalažo. Torej lahko sklepam, da so po mnenju naših proizvajalcev hrvaški potrošniki ekološko bolj zavedni kot Slovenci in zatorej ni potrebno slovenskih izdelkov opremiti z napisom “razgradljiva embalaža” v slovenščini. Saj bo itak vse romalo v ta črn zabojnik in ne v rumenega.

Fruc

radenska

Gregor

 • Share/Bookmark

4 Komentarjev

 1. pet-in-g-sekspet-in-g-seks je napisal:

  nekoga bi bilo treba spet v šolo poslat :-)

  10.08.2008 ob 14:32 | Permalink
 2. Simon je napisal:

  Kriva je vlada

  10.08.2008 ob 14:35 | Permalink
 3. buba švabebuba švabe je napisal:

  Hja, oni imajo pač zakonsko te zadeve malo drugače urejene. Pri njih dobiš povrnjen nek denar za vsak kos plastične embalaže, ki ga prineseš v trgovino (kot pri nas za steklenice), zato mora vsaka plastenka biti opremljena z ustreznim obvestilom. Pri nas tega ni.

  Kar se pa tiče jezika, je pa tako, da ta beseda menda izhaja iz francoščine, kjer se piše z ‘e’, izgovarja se pa tako, kot pač Francozi izgovarjajo, kar je bolj podobno ‘a’ kot ‘e’. Hrvati so to besedo posvojili v duhu “piši kao što govoriš”, mi pa z originalnim zapisom.

  10.08.2008 ob 14:40 | Permalink
 4. jsilver je napisal:

  Pri nas zadoščajo mednarodno razumljivi simboli, hrvatje pa so posebni in rabijo svoj znak – zato ambalaža in njihova v krog zavita puščica.

  10.08.2008 ob 14:41 | Permalink

Pusti komentar

Vaš e-poštni naslov nebo nikoli objavljen oz. posredovan tretji osebi. Obvezna polja so označena z *
*
*
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !